Herschel Park, Slough - £1.3 million

Client: Slough Borough Council
Landscape Architect: LDA Design Consulting LLP
BALI Award: Restoration and Regeneration Scheme 2011

Background
 
Bought by the council in 1949 and renamed, Herschel Park was a hidden gem surrounded by the imposing Upton Park estate, little known to the rest of the borough. But  beneath its ordinary public park exterior, Herschel Park has a long history, having been created as the pleasure grounds for the prestigious estate back in 1842.
 
Thanks to £2.7million from the Heritage Lottery Fund, support from the Friends of Herschel Park and more than 500 days of volunteering activities, Slough Borough Council has restored the park to its former Victorian glory.

Our Role
 
Appointed as Principal Contractor by Slough Borough The Landscape Group carried out the full restoration of this Victorian park.

Works began by carrying out a complete refurbishment of the existing lake along with the construction of a new portland stone bridge.
 
A new irrigation system has been installed throughout the park along with new street lighting and additional feature tree uplighters. All footpaths around the site have been upgraded and a new site wide lighting scheme incorporated within the scope. New entrance gates along with estate railings to the boundary were also erected to bring the feel of this Victorian park back to its historic state.
 

Extensive soft landscaping works were carried out, including seeding, turfing, grading and the formation of historic planting beds for which the client had specified to portray a true likeness of the original planting scheme. Other working included the installation of bespoke street furniture and park signage.

Not only did The Landscape Group carry out complete refurbishment to the grounds, we also carried out restoration to the Victorian coach house which was transformed into a visitors centre.  Furthermore, an additional building was installed, acting as a park keeper's kiosk.

 Challenges

Although access to the park was limited due to its presence within a residential area, The Landscape Group carried out all works without causing disruption to the local residents, which was achieved through careful logistical planning.

Click thumbnails to enlarge

« Back to Case studies