Margaret McMillan, Deptford - £570,000

Client: London Borough of Lewisham
Landscape Architects: BDP

Appointed as Principal Contractor, The Landscape Group carried out extensive works to revitalise Margaret McMillan Park, Deptford. The team carried out a series of enhancement works to improve the network of footpaths, interspersed with a series of meeting points, open spaces and colourful planted landscapes.

Works began with the clearance of excess planting and fencing to make the park more accessible to the general public. Accessibility and inclusion were made priorities of the project, and stronger physical and visual connections to the town centre were accordingly improved with lighting, seating and signage, encouraging people to use the space during the evening in addition to the daytime activity.

These priorities were again addressed by the widening and redirection of existing pathways, whilst additional seating areas were installed site wide to enable park users to overlook the new vibrant landscape.

Other hard landscaping works included the enhancement of the existing children's play area, in which new climbing structures and natural play items including boulders, stepping stones and reclaimed logs, were installed. The existing equipment was integrated within the new design and restored with new safety surfacing and a fresh coat of paint.

A major feature of the new park was a collection of new bespoke timber sculptures, designed specifically for the project. Sculptor Richard Lawrence completed two wood carvings, specially commissioned by Lewisham Council.

The sculptures entitled ‘History Tree’ and ‘Play Horse’, reflected both the heritage of the area and the significance of childhood within the park. Soft landscaping included the laying of new lawns throughout the entire park, and the landscaping of additional grass mounds which softened the space and provided areas for resting, gathering or playing.

A year after the park’s completion, it was awarded first place in the Urban Green Space Category of the Local Government News 2011 Street Design Awards. The design of the park, which focused upon inclusivity, accessibility and the needs of the local community, was an important factor in winning this prestigious award.

Click thumbnails to enlarge

« Back to Case studies