Spinningfields & Hardman Square, Manchester - £3.8 million

Client: Allied London Properties
Landscape Architects: Bovis Lend Lease
BALI National Landscape Award: Hard Landscaping Construction - cost over £1.5 Million

Background
 
Spinningfields is Europe’s new premium financial and professional services destination.  Acknowledged as setting new world class standards for city centre regeneration, the development is office-led but mixed use, providing high quality commercial, civic, residential, hotel, leisure and retail space in a carefully planned and managed environment.
 
The Civil Justice Centre is a building of worldwide significance and a visitor attraction in its own right. Together with the Crown Court and the newly developed Magistrates’ Courts, this cluster of buildings will also establish Spinningfields as the legal centre of Manchester.
 

Our Role
 
Works began with the installation of Aco mains drainage - a one piece pre-galvanised steel slot drainage system, followed by substantial waterproofing to concrete basements. Concrete retaining structures were also constructed to form staircases whilst new structural walls were installed for the disabled lifts.

Extensive earthworks included the construction of formal steps and lawn tables that were subsequently granite-clad and the installation of handrails and balustrades. Also featured was a new Tegula block paved road and 8,000 meters of high quality granite paving.
 
Large mature trees at the front entrance to the Crown Courts were removed, and replaced with 18 semi-mature oak trees and capinus, with girths of up to 100cm.  A number of smaller trees were also planted site wide. In addition, an irrigation system was installed to the feature lawns as well as service ducts to all main buildings.
 

The scheme was completed with the Installation of bespoke ornamental street furniture and a bespoke lighting scheme which included street lighting, ornamental lighting to the lawn tables, tree uplighters and lighting to the staircases.

Challenges
 
Working on a live site in a busy city centre presented the biggest challenge to the team, alongside the restrictions that came with working outside a fully operational magistrate and crown court. Deliveries in particular were co-ordinated with the court to facilitate the arrival of high security prisoners.
 
Deansgate, a main access point into Manchester, also had to be kept open throughout the duration of the project. The Landscape Group employed a Logistics Manager as part of the team to ensure the above works were completed effectively and efficiently.

Click thumbnails to enlarge

« Back to Case studies