Whitstable Castle, Kent - £900,000

Client: Canterbury City Council
Landscape Architect: Canterbury City Council

Whitstable Castle or Tankerton Towers as it was first called started life as a residence for the Pearson Family in the late 1790’s and over its long history it has been developed and improved by successive owners.

From 2008 to 2010 the Castle and its Gardens were restored and revitalised with the help of over £2 million from the Heritage Lottery Fund’s ‘Parks for People’ initiative and an extra £1 million from Canterbury City Council and other groups and organisations in Whitstable. Today the Castle is managed by The Whitstable Castle Trust which is made up of a committed group of local people.

Appointed by Canterbury City Council, The Landscape Group carried out extensive hard and soft landscaping works to the grounds of Whistable Castle.

Restoration to both the castle and the grounds were carried concurrently so close liaison with all contractors on site was key to ensure that the original works programme was achieved.

One contract saw the Restoration of tile Castle comprising repair, alteration and extension of the three storey Castle and single storey toilet block and the other contract included External Landscape works to the Grounds.

The External Landscape Works Contract comprised of:

The external landscape works involved the reconfiguration and restoration of the surrounding parkland including minor works to two small green spaces to the north of the main castle site, but separated by Tower Hill: the Teagarden and the picnic area.

The hard and soft landscape works involved: site clearance, excavations and earthwork grading, drainage,

services, hard landscape construction work, soft landscape planting works and establishment maintenance.

The aim was to transform the existing gardens into an attractive park by creating a high quality restored landscape with the following additional facilities: a series of parking courtyards, a larger ornamental rose garden with pool and fountain, a toddlers play area, a western sun terrace, a gazebo focal feature and a gardeners compound with secure storage building and greenhouse for plant propagation.

Installation of new bespoke lighting systems, along with new street furniture and signage around the grounds.

Events held on the site will benefit from more extensive usable lawn space and from pop-up electrical power points at selected locations throughout the park.

Click thumbnails to enlarge

« Back to Case studies